Τα απόλυτα Tips για αποδοτικό και ευχάριστο διάβασμα

της Αναστασίας Τσαντάκη


Θα το υποστηρίζω για πάντα : αν μπορείς να μελετάς ένα κείμενο και να το καταλαβαίνεις, αντιμετωπίζεις τα προβλήματα της ζωής με άλλη μέθοδο. Για να πάρεις μια απόφαση χρειάζεσαι κριτήριο. Για να αποκτήσεις κριτήριο χρειάζεσαι κριτική σκέψη. Για να εξασκήσεις την κριτική σου σκέψη, ξεκίνα με θεωρητικά προβλήματα, όπως αυτά που τίθενται στα βιβλία. Δεν λέω ότι θεωρία και πράξη είναι το ίδιο. Αλλά το εργαλείο της μελέτης είναι σαν ελβετικός σουγιάς, κάνει για όλα τα προβλήματα του μυαλού γιατί σε βοηθάει να καταλάβεις την κατάσταση, τις αιτίες της, τις συνέπειες και τα πιθανά αποτελέσματά της. Πίσω από κάθε πράξη κρύβεται μια σκέψη. Αυτός που θα συνειδητοποιήσει την σκέψη προτού πράξει έχει μεγάλο πλεονέκτημα γιατί δεν θα γίνει υποχείριο του υποσυνειδήτου. Τουλάχιστον εκεί ελπίζουμε. Αα, και εκτός αυτού τα παρακάτω tips θα σε βοηθήσουν να περάσεις οποιαδήποτε θεωρητική εξέταση. Δεν θα χρειαστείς ξανά σειμειώσεις άλλων. Σε μένα τουλάχιστον λειτούργησε. Δεν περιαυτολογώ, διαφημίζω το προϊόν μου.


Ψυχολογικά tips:

1. Επανάλαβε μετά από μένα: «δεν υπάρχει ΤΙΠΟΤΑ που δεν μπορώ να καταλάβω!». Προετοίμασε το έδαφος του εγκεφάλου με θετικές σκέψεις και αυτοπεποίθηση προκειμένου να χαλαρώσει και δεχτεί την πληροφορία. Ό,τι δεν καταλάβεις με την πρώτη, θα το καταλάβεις με την δεύτερη και σε κάθε φορά θα είσαι ένα βήμα πιο κοντά.


2. Φτιάξε ατμόσφαιρα και άσε τον θόρυβο έξω. Οκ, δεν είναι όλοι control freaks αλλά ένας τακτοποιημένος χώρος, με τα απαραίτητα εργαλεία δίπλα θα μειώσει τον αποπροσανατολισμό σου, που είναι το βασικό πρόβλημα. Το διάβασμα με μουσική δεν βοηθάει πάντα. Κλείσε το #@*&! κινητό. Το scrolling και το chatting είναι πιο ευχάριστα όταν δεν έχεις τύψεις.


3. Βρες κάτι ενδιαφέρον στο ο,τιδήποτε. Φέρε στο μυαλό σου όποιο γενικό, φιλοσοφικό, ψυχολογικό ερώτημα σε απασχολεί τελευταία. Με την προϋπόθεση βέβαια ότι δεν θα καταλήξεις να κλαις πάνω από το βιβλίο. Αν δεν έχεις ένα προσωπικό ερώτημα να λύσεις μέσα από αυτό που διαβάζεις, όπως γιατί ζούμε, γιατί ζούμε έτσι, γιατί ο κόσμος ασχολείται με τέτοια πράγματα, τι κοινό έχω με τον τάδε φιλόσοφο, ποια είναι η θέση μου στην κοινωνία, γιατί δεν με θέλει, γιατί δεν στέλνει, γιατί θέλω να φάω ένα οικογενειακό παγωτό τώρα κτλ, δεν θα ασχοληθείς ποτέ πραγματικά με το αντικείμενο. Για παράδειγμα, ενώ μισώ με όλη μου την ψυχή την φυσική ακόμα θυμάμαι από την πρώτη γυμνασίου τους τρεις νόμους του Νεύτωνα επειδή τους θεώρησα απίστευτα φιλοσοφικούς.


Πρακτικά tips:


1. οργάνωσε το υλικό σου και σύγκρινέ το με την διορία. Έτσι, εντελώς ελληνικά. Μοίρασε την ύλη σε μέρες και βάλε στόχο ότι θα μελετήσεις όσο υποσχέθηκες στον εαυτό σου. Άρα όσο νωρίτερα τόσο καλύτερα. Ιδανικό είναι να μην ξεπερνάμε τις 3 με 4 ώρες σοβαρής μελέτης αφενός για να μην κουραστείς και τα παρατήσεις και αφετέρου επειδή ο εγκέφαλος απορροφά την γνώση καλύτερα σε δόσεις και αργά. Όσο περισσότερο καιρό ασχολείσαι με το αντικείμενο τόσο πιο ομαλά θα το αφομοιώσεις.


2. Υπογράμμισε και κράτα σημειώσεις. Το γράψιμο κρατάει τον εγκέφαλο ενεργό. Ό,τι θεωρείς πιο σημαντικό από κάθε παράγραφο υπογράμμισέ το και μετάφερέ το σε ένα καθαρό τετράδιο με δικά σου λόγια. Απλοποίησέ το, κωδικοποίησε το με τα δικά σου σύμβολα. Μην γράφεις μεγάλες παραγράφους, προτίμησε να κάνεις λίστες με τις λέξεις-κλειδιά ώστε με μια ματιά να βλέπεις τα πιο σημαντικά κοντά το ένα στο άλλο. Συνδυάζονται έτσι όλα πιο εύκολα. Γελοιοποίησε το. Κάνε μικρά σχόλια και δικές σου παρατηρήσεις. Αν μπορείς να κάνεις χιούμορ με αυτό που διαβάζεις, σημαίνει ότι το κατάλαβες καλά. Κράτησε το τετράδιο καθαρό και οργανωμένο με τίτλους και κατηγορίες π.χ. αιτίες, ορισμοί, τύποι, ημερομηνίες, χαρακτηριστικά κτλ. Μπορείς ακόμα να σκεφτείς ενδεχόμενες ερωτήσεις και να φτιάξεις μια λίστα με τις λέξεις-κλειδιά που θα χρειαστεί να θυμάσαι για να απαντήσεις.


3. Καλύτερα να το καταλάβεις τώρα παρά μετά. Πάρε τον χρόνο σου. Μην διαβάζεις γρήγορα. Διάβασε ξανά και ξανά ό,τι δεν έπιασες με την πρώτη και μην το αφήσεις για αύριο γιατί θα το ξεχάσεις πιθανότατα. Ανάτρεξε στις σημειώσεις που κράτησες ως τώρα. Εντάξει αν δεν γίνεται δουλεία ούτε έτσι, φτιάξε μια υπενθύμιση για να ασχοληθείς μαζί του αργότερα. Δεν θέλω να σε τρομάξω αλλά ο νόμος του Μέρφυ ισχύει! Μπορεί να έχεις διαβάσει όλο το βιβλίο και να σου χρειαστεί αυτή ακριβώς η πληροφορία που παρέλειψες. Ας μην βγάλεις όλη την ύλη, δεν πειράζει, αλλά τουλάχιστον ό,τι έχεις διαβάσει να το κατέχεις καλά.


4. Διάβασέ το φωναχτά. Μην ντρέπεσαι τους γείτονες! Το ήξερες ότι έτσι διάβαζαν οι αρχαίοι; Το ηχητικό ερέθισμα αφενός σε συγκεντρώνει και αφετέρου σε υποχρεώνει να μην παραλείψεις τίποτα. Θα σου φανεί πολύ πιο φυσική η ροή του κειμένου όταν το διαβάζεις όπως μιλάς. Φαντάσου τον συγγραφέα ως ομιλητή.


5. Να αμφιβάλλεις για αυτό που διαβάζεις. Το θεωρώ το πιο σημαντικό. Κάνε ενεργητικό διάβασμα, μίλα με το βιβλίο. Δεν είναι θεόσταλτα, για κάποιο λόγο νομίζουμε ότι τα βιβλία λένε την αλήθεια. Από ανθρώπους γράφτηκαν και αυτά σαν εμάς. Απλά επειδή είναι απρόσωπος ο γραπτός λόγος υποσυνείδητα μας φαίνεται πιο αντικειμενικό το περιεχόμενο. Κάτι ήξερε ο Σωκράτης που δεν του άρεσαν τα βιβλία γιατί λέει ότι δεν μπορείς να τους κάνει ερωτήσεις. Είναι μεγάλοι μονόλογοι ενώ η γνώση είναι συζήτηση. Συ-ζήτηση, αναζήτηση της γνώσης μαζί με τον άλλον. Πάρε θέση σε ό,τι διαβάζεις, για να ακονίσεις και την σκέψη σου.


6. Συζήτα το με τους γύρω σου. Διάβασες κάτι ενδιαφέρον; Βρες ένα τρόπο να το πεις με απλά λόγια στους φίλους σου και άνοιξε συζήτηση. Τεστάρεις τον εαυτό σου στο πόσο καλά μπορείς να το διατυπώσεις. Πες την γνώμη σου για αυτό. Προφανώς για να πετύχει η συζήτηση πρέπει να έχεις μιλήσει πρώτα λίγο με το βιβλίο.


7. Κάνε διάλλειμα. Μην το πάρεις μονότερμα. Αντί να χρονομετράς τον εαυτό σου, λες και χτυπάει το κουδούνι, πάρε τον χρόνο σου όταν τελειώνεις μια ενότητα.


8. Κάνε μια μεγάλη επανάληψη και διάβασε από τις σημειώσεις σου.

Έχουμε τόσους λόγους να αγαπάμε την μελέτη. Ναι, η επανάληψη είναι μητέρα της μάθησης και ξαδέρφη της βαρεμάρας. Αλλά ακόμα κι αν μελετάς το ίδιο πράγμα εκατό φορές, κάθε φορά κάνεις μια διαφορετική σκέψη και ανεβαίνεις ένα σκαλί. Αυτό μένει ίδιο αλλά εσύ αλλάζεις! Έξτρα τιπ : παρατήρησε την εξέλιξη του εαυτού σου και επιβράβευσέ τον.

Διαβάστε επίσης: 

Εγγραφείτε στο Newsletter

  • White Facebook Icon

Στήριξε την προσπάθεια μας. 

© 2019 InDepth. Powered by Dynamicon.