Ρωσία-Τουρκία και τα εγκλήματά τους κατά Ελλήνων, Ουκρανών, Κούρδων

Ο γνωστός και έγκυρος ιστότοπος «19FortyFive» σε νέο άρθρο γνώμης του Michael Rubin τονίζει την απροθυμία της διεθνούς κοινότητας να απαιτήσει αποζημιώσεις από τη Ρωσία και την Τουρκία, τις οποίες χαρακτηρίζει ως δύο από τις πιο αλυτρωτικές και επιθετικές χώρες. Επισημαίνεται ότι ο Ταγίπ Ερντογάν πρέπει να τιμωρηθεί για την αυξανόμενη επιθετικότητά του προς τα ελληνικά νησιά και ότι η από μέρους του απόρριψη των συνόρων που θέτει η Συνθήκη της Λωζάνης ανοίγει την πόρτα για εδαφικές προσαρμογές προς την άλλη κατεύθυνση, μέχρι και την κυριαρχία στη Σμύρνη.

ΠΗΓΗ HELLAS JOURNAL

Επίσης, τονίζεται ότι η Ευρώπη και η Δύση πρέπει να τερματίσουν την αντίληψη ότι η κυπριακή ενότητα είναι διαπραγματεύσιμη και να επιμείνουν ότι η Τουρκία θα πληρώσει το τίμημα για την κατάχρηση της κυπριακής κυριαρχίας. Ο συντάκτης ξεκινάει με το παράδειγμα της Γερμανίας, υπενθυμίζοντας ότι ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος τη διέλυσε και ότι οι νικήτριες δυνάμεις κατηγόρησαν τη Γερμανία αποκλειστικά για τον πόλεμο.

Στη Συνθήκη των Βερσαλλιών, ζήτησαν αποζημιώσεις, που με τους σημερινούς όρους θα ξεπερνούσαν το μισό τρισεκατομμύριο δολάρια. Ενώ οι συμμαχικές δυνάμεις τις μείωσαν αργότερα και βοήθησαν τη Γερμανία να αναδιαρθρώσει τα χρέη της, το κόστος παρέμεινε επαχθές και συνέβαλε στην οικονομική κατάρρευση της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης.

Η ταπείνωση της Γερμανίας και η δυσαρέσκεια τροφοδότησαν την άνοδο του Αδόλφου Χίτλερ και τη φιλοδοξία του να αντιστρέψει τις τύχες της Γερμανίας. Στο σημείο αυτό ο συντάκτης θέτει το ερώτημα: Θα έπρεπε αυτό το μάθημα να κλείσει την πόρτα στις συζητήσεις για επανορθώσεις για άλλες χώρες; Με άλλα λόγια – παρά την ιστορία – μπορούν οι αποζημιώσεις να εξυπηρετήσουν κάποιο θετικό σκοπό;

Στη συνέχεια, σημειώνεται ότι μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η Γερμανία πλήρωσε αποζημιώσεις. Η συναίνεση της Γερμανίας στις επανορθώσεις σηματοδότησε την αποδοχή της ότι η παλιά τάξη πραγμάτων ήταν κακή και την επιθυμία της για μια νέα αρχή. Ούτε η Γερμανία ήταν η μόνη που αγκάλιασε τις αποζημιώσεις ως τρόπο για να στραφεί οριστικά ενάντια στο παρελθόν. Η Ιαπωνία πλήρωσε αποζημιώσεις, όχι μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και σε πολλές από τις ασιατικές χώρες και νησιωτικά έθνη που είχε αποικίσει.

Σήμερα, η απροθυμία της διεθνούς κοινότητας να απαιτήσει αποζημιώσεις από τη Ρωσία και την Τουρκία, δύο από τις πιο αλυτρωτικές και επιθετικές χώρες σήμερα, σημαίνει ότι καμία χώρα δεν έχει κίνητρο να αποδεχθεί το παρελθόν της. Ίσως αυτός είναι ο λόγος που όχι μόνο οι δικτατορικοί ηγέτες κάθε χώρας, αλλά και το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού τους, συνεχίζουν να ασπάζονται ρατσιστικές αφηγήσεις και να δικαιολογούν την επιθετικότητα κατά των γειτόνων και των εγχώριων μειονοτήτων.

Στο αριστούργημα του 2015 Winter is Coming, ο Garry Kasparov αντέδρασε στην αντίληψη ότι η Δύση κακομεταχειρίστηκε τη Ρωσία μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. «Στην πραγματικότητα, οι Ηνωμένες Πολιτείες και πολλές άλλες χώρες παρείχαν τις απολύτως απαραίτητες εγγυήσεις δανείων και άλλη βοήθεια προς τη Ρωσία… Η Ρωσία πληρώθηκε ακόμη και για την επιστροφή των στρατευμάτων της από τη Γερμανία».

Η Δύση ενθάρρυνε τον αλυτρωτισμό του Πούτιν με την ενθάρρυνση της αίσθησης του δικαιώματος που βρίσκεται στην καρδιά του ρωσικού εθνικισμού. Τα αποτελέσματα εμφανίστηκαν αρχικά στη Γεωργία το 2008 και αργότερα στην Ουκρανία. Ο Πούτιν έχει προκαλέσει τώρα ζημιές δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων μόνο στη φυσική υποδομή της Ουκρανίας. Είναι άμεσα υπεύθυνος για τους θανάτους δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων και τον εκτοπισμό εκατομμυρίων.

Ο Πούτιν δεν είναι ιδιαίτερος. Δεν είναι ο πρώτος ηγέτης του Κρεμλίνου που εμπλέκεται σε τέτοια συμπεριφορά. Χαρακτηρίζεται ανοιχτά ως αντίγραφο του Ιωσήφ Στάλιν, ενός ανθρώπου που ευθύνεται για εκατομμύρια θανάτους Ουκρανών. Η πρόσφατη αποκατάσταση της εικόνας του Στάλιν ενισχύει την απουσία θεμελιωδών αλλαγών στη ρωσική κουλτούρα. Η παράκαμψη των αποζημιώσεων μετά τον Ψυχρό Πόλεμο για τη ζημιά που έκαναν οι Σοβιετικοί στην Ανατολική Ευρώπη και τον Καύκασο δεν έφερε ειρήνη ούτε ενθάρρυνε τον φιλελευθερισμό. Αντίθετα, επέτρεψε σε μια γενιά Ρώσων να αποφύγουν να αντιμετωπίσουν τις δικές τους ιστορικές καταγραφές.

Το πρόβλημα με την Τουρκία

Το ίδιο ισχύει και για την Τουρκία. Πριν από σχεδόν έναν αιώνα, ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ ίδρυσε τη Δημοκρατία της Τουρκίας πάνω στις στάχτες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Αντί να αναγνωρίσουν τη γενοκτονία των Αρμενίων, ο Ατατούρκ και οι κορυφαίοι υπολοχαγοί του, πολλοί από τους οποίους ήταν συνένοχοι σε αυτή την πράξη, την αρνήθηκαν και ποινικοποίησαν τη συζήτησή της.

Προσπάθησαν επίσης να διαγράψουν την κουρδική πολιτιστική ταυτότητα και κατέστρεψαν ή έκλεισαν συστηματικά τις κάποτε ακμάζουσες ελληνικές κοινότητες της Κωνσταντινούπολης και της Σμύρνης. Στην καλύτερη περίπτωση, οι Τούρκοι επιδίδονταν σε ρητορικές ερωτήσεις, υποστηρίζοντας ότι η εκδίωξη των Τούρκων από τα Βαλκάνια αντιστάθμισε τη σφαγή των Ελλήνων.

Αυτός ο εκτοπισμός ήταν τραγικός, αλλά δεν ήταν ούτε ισοδύναμος ούτε δικαιολογία για τη συνεχιζόμενη επιθετικότητα της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδας και των ελληνικών κοινοτήτων στο Αιγαίο και στην Κύπρο. Είτε υπό τις κεμαλικές κυβερνήσεις είτε υπό την ισλαμιστική κυβέρνηση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η τουρκική κυβέρνηση κατηχεί τους μαθητές σε μια ιδεολογία εθνικής υπεροχής.

Στη συνέχεια, χρησιμοποιεί αυτή την ιδεολογία και τις ψευδείς ιστορικές αφηγήσεις, για να δικαιολογήσει την τρέχουσα επιθετικότητα. Πιο πρόσφατα, αυτό εκδηλώθηκε στην τουρκική δικαιολογία για επίθεση από τα στρατεύματά της κατά των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ στην Κύπρο.

Πράγματι, όσο περισσότερο η Δύση ενδίδει στην Τουρκία και αγνοεί τον ρατσισμό που ενυπάρχει στις ενέργειες του Ερντογάν, τόσο πιο απερίσκεπτη γίνεται η συμπεριφορά της Τουρκίας – είτε στην Κύπρο, την Ελλάδα, το Ιράκ, τη Συρία, είτε με την υποστήριξή της στο Ισλαμικό Κράτος. Αυτός είναι μόνο ένας λόγος για τον οποίο οποιαδήποτε παροχή F-16 ή άλλου βαρέως οπλισμού στην Τουρκία είναι τόσο επικίνδυνη.

Πώς πρέπει να είναι οι αποζημιώσεις;

Με την εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, η Ρωσία πέρασε τον Ρουβίκωνα. Ο πόλεμος των δύο εβδομάδων είναι τώρα μια παγωμένη σύγκρουση, που στοίχισε ακριβά στη Ρωσία. Ωστόσο, ο Πούτιν δεν θα παραδοθεί ποτέ, ούτε θα διαπραγματευτεί. Κανένα από τα δύο δεν είναι συνεπές με την ιδεολογία του, ούτε ευνοεί την επιβίωσή του.

Η Ρωσία παραδοσιακά δεν προχωρά σε πολέμους φθοράς. Πιστεύει ότι ο χρόνος θα είναι με το μέρος της σε οποιαδήποτε παγωμένη σύγκρουση. Οπότε ο Πούτιν θα κυνηγήσει την ανοησία του μέχρι να πεθάνει. Τότε είναι που η Δύση όχι μόνο θα πρέπει να απαιτήσει το «ποτέ ξανά», αλλά θα πρέπει να γονατίσει την ικανότητα της Ρωσίας να κυνηγήσει τα αλυτρωτικά της όνειρα.

Οι οικονομικές κυρώσεις μπορεί να αποτύχουν, όπως συνέβη μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά υπάρχει χρησιμότητα στις εδαφικές προσαρμογές. Αυτό μπορεί να σημαίνει επέκταση των ορίων της Ουκρανίας για να πληρώσουν σε γη ό,τι οι Ρώσοι δεν μπορούν να πληρώσουν σε μετρητά. Η αποτροπή περαιτέρω ρωσικής επιθετικότητας μπορεί επίσης να σημαίνει διάσπαση της Ρωσίας.

Το ίδιο ισχύει και για τις αποζημιώσεις από την Τουρκία. Η Άγκυρα έχει ξεφύγει από τη δολοφονία για πάρα πολύ καιρό. Ένα αίσθημα ατιμωρησίας τροφοδοτεί τώρα την επιθετικότητά της. Η συνεχιζόμενη άρνηση της Τουρκίας για την Γενοκτονία των Αρμενίων και η επιθετικότητά της προς τους Αρμένιους, υποδηλώνουν ότι είναι απαραίτητη μια αλλαγή προσέγγισης.

Όχι μόνο το όρος Αραράτ, αλλά και οι ιστορικές πρωτεύουσες της Αρμενίας στα δυτικά θα μπορούσαν να επανέλθουν στον έλεγχο των Αρμενίων. Ένα στίγμα περιβάλλει σήμερα τη συζήτηση για τέτοιες αποζημιώσεις, αλλά εξαιτίας της συμπεριφοράς της Τουρκίας αξίζει τουλάχιστον να ξεκινήσει η συζήτηση. Οι Τούρκοι πρέπει να γνωρίζουν τις συνέπειες της τρέχουσας πορείας δράσης τους. Η στόχευση της Τουρκίας κατά των Ελλήνων δεν διαφέρει και η επίθεση της περασμένης εβδομάδας σε ειρηνευτικές δυνάμεις στην Πύλα θα πρέπει να είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι.

Η Ευρώπη και η Δύση πρέπει να τερματίσουν την αντίληψη ότι η κυπριακή ενότητα είναι διαπραγματεύσιμη και να επιμείνουν ότι η Τουρκία θα πληρώσει το τίμημα για την κατάχρηση της κυπριακής κυριαρχίας. Με οποιονδήποτε υπολογισμό, η Τουρκία σήμερα χρωστάει στην Κύπρο δισεκατομμύρια δολάρια. Ούτε ο Ερντογάν πρέπει να ξεφύγει από την αυξανόμενη επιθετικότητά του προς τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου. Η από μέρους του απόρριψη των συνόρων που θέτει η Συνθήκη της Λωζάνης ανοίγει την πόρτα για εδαφικές προσαρμογές προς την άλλη κατεύθυνση, μέχρι και την κυριαρχία στη Σμύρνη.

Αυτό δεν χρειάζεται να σημαίνει μεταφορά πληθυσμού, αλλά στην παλιά πόλη θα μπορούσε να ακολουθηθεί το μοντέλο της de facto κυριαρχίας της Ιορδανίας στο Όρος του Ναού παρά τον έλεγχο του Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ. Οι Κούρδοι, επίσης, αξίζουν αποζημίωση. Κάποτε, οι Κούρδοι μπορεί να είχαν συμφωνήσει να παραμείνουν εντός της Τουρκίας ή ως μέλη μιας χαλαρής συνομοσπονδίας. Πράγματι, το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν έριξε τον αυτονομισμό του πριν από περισσότερο από μια δεκαετία. Ο ρατσισμός του Ερντογάν, ωστόσο, έχει πείσει τους νέους Κούρδους ότι δεν έχουν μέλλον στην Τουρκία.

Ρώσοι και Τούρκοι μπορεί να παραπονεθούν πικρά. Κάποιοι μπορεί να γίνουν ακόμη πιο ριζοσπαστικοί. Αλλά έως ότου αυτά τα κράτη αντιμετωπίσουν τις συνέπειες των πράξεών τους, δεν μπορεί ποτέ να υπάρξει ειρήνη. Δεν είναι ούτε περίπλοκο ούτε σοφό να αγνοούμε τη δικαιοσύνη και τη λογοδοσία.

Όσο η Ρωσία και η Τουρκία παραμένουν απρόθυμες να αντιμετωπίσουν το παρελθόν τους, με τον τρόπο που έχουν κάνει η Γερμανία και η Ιαπωνία, οι συγκρούσεις και ο πόλεμος θα παραμείνουν ο κανόνας. Ίσως μπορεί να υπάρξει ένα επιχείρημα για την ελαχιστοποίηση ή ακόμη και την άρση των αποζημιώσεων, όταν οι χώρες και οι πληθυσμοί είναι ειλικρινείς για μια νέα αρχή, αλλά η Ρωσία και η Τουρκία δεν πληρούν αυτό το όριο. Είναι λοιπόν καιρός να τελειώσει το στίγμα περί εξαναγκασμού της Ρωσίας και της Τουρκίας να πληρώσουν αποζημιώσεις, ενδεχομένως μέσω χρηματικών αποζημιώσεων, και πιο σίγουρα με την επικράτεια (έδαφος).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.